Reykjavik
In Reykjavik heeft tijd een andere dimensie. Het is een kleine, cosmopolitische hoofdstad die net zo veel deel uitmaakt van de IJslandse belevenis als de middernachtzon of de magische landschappen die door ijs en vuur gevormd zijn. De geringe afstand tot de natuur en het uitbundige culturele gebeuren maken Reykjavik een ideale plaats om wat bij te tanken en onvergetelijke ervaringen op te doen.

De stad wordt wel eens Europa's heetste hoofstad genoemd, door het beroemde en energieke nachtleven. Maar Reykjavik is meer dan kroegen en clubs. Deze noordelijkste hoofdstad ter wereld, met zijn bevolking van 180.000 in de stad zelf en de omgeving, is een levendige culturele stad waar cosmopolitische stromingen traditionele trends ontmoeten.

In 2000 was Reykjavik Europese Cultuurstad, een gewaardeerde erkenning van het culturele leven in Reykjavik met de talloze festivals en de verbazende keuze aan artistieke gebeurtenissen. De wortels van Reykjavik zijn meer dan 1100 jaar oud en het is één van de plaatsen waar je de meest waardevolle middeleeuwse literatuur in de wereld kunt vinden.

Reykjavik verenigt het beste van twee werelden: de kwaliteiten van een moderne, vooruitstrevende maatschappij worden aangevuld door een nauwe verbinding met de schitterende natuur in de omgeving van de stad zelf. Of je nu zin hebt in een speeletje golf rond middernacht, paardrijden, een walvis safari of zalm vissen, dit is alles binnen handbereik. De aanliggende stadjes Kopavogur, Hafnafjordur en Mosfellsbaer bieden nog weer extra attracties, zoals het grootste winkelcentrum op Ijsland, een jaarlijks vikingenfeest of unieke speurtochten naar elven

Reykjavik is een fantastische plaats om te bezoeken, of het nu voor een beetje onbeteugeld plezier is, of om in het algemeen je batterijen op te laden. Energie, veiligheid, je lekker voelen en plezier hebben; dat zijn de belangrijkste ingredienten. Het ruimschoots aanwezige groen en de geothermische energie zorgen voor schone lucht en onvervuild water. De stad heeft ook geen last van sommige van de problemen waar andere hoofdsteden mee te kampen hebben. Veiligheid en een goede levensstandaard zorgen ervoor dat zowel de bewoners als de gasten zich prettig en tevreden voelen.

Niemand mag de geothermische baden in Reykjavik missen. Één van de beste manieren om de bewoners te ontmoeten, is een bezoek te brengen aan het zwembad, want zwemmen of in de het pot weken is voor de IJslanders een deel van het leven. Iets anders wat niet overgeslagen mag worden is een etentje met IJslandse specialiteiten: verrukkelijke zeevruchten, oceaanvers, hoogland lam of de ongewone soorten wild, puur natuur, fantasierijk geserveerd, in één van de vele hoge kwaliteits restaurants.

Goed nieuws voor degenen die echt plezier willen maken en een onvergetelijk avondje uit willen meemaken: het beruchte nachtleven van Reykjavik doet zijn reputatie werkelijk eer aan.

Bron: IJslandse Toeristenraad