FAQ
Waar ligt het precies?
IJsland is een eiland in de Noord-Atlantische Oceaan, het meest westelijke land van Europa. Het ligt ongeveer 800 km ten noordwesten van Schotland en 970 km ten westen van Noorwegen, en de noordelijke kust ligt net onder de Poolcirkel. Vanaf Londen is het net zo ver als Athene.

Is het moeilijk om er te komen?
Helemaal niet. Er zijn dagelijkse vluchten vanuit Amsterdam (zie Vervoer - vliegtuig). De vlucht duurt ca. 3 uur. Op het internationale vliegveld Keflavik kunt u ook overstappen op vluchten naar Amerika of naar andere Europese bestemmingen. Veel mensen ontdekken voor het eerst door een stopover te maken tussen Europa en Amerika.

Hoe koud is het daar?
Dankzij de golfstroom is IJsland lang niet zo koud als het klinkt. IJsland heeft het hele jaar een mild klimaat. De gemidelde temperatuur in juli is 11c in Reykjavik, maar 's zomers zijn het noorden en het oosten de warmste delen van het land. 's Winters ligt er niet altijd sneeuw in Reykjavik, maar in het noorden is er vaker sneeuw. In januari is de gemiddelde temperatuur in Reykjavik ongveer 0c, wat zelfs iets hoger is dan in New York.

Wat moet ik aan?
In de zomer heb je vaak alleen lichte kleding nodig, maar wees toch maar voorbereid op koud en naat weer, in alle jaargetijden. Het weer kan erg veranderlijk zijn. Neem ook altijd zwemkleding mee, in welk jaargetijde dan ook, want op IJsland kun je het hele jaar door in onoverdekte, geothermische verwarmde zwembaden zwemmen, in water van ongeveer 26c.

Hoe zijn de mensen?
Erg Scandinavisch, vriendelijk, goed opgeleid, cultureel, eerlijk en erg modern. Wereldreizigers zeggen vaak de IJslanders de meest geciviliseerde mensen ter wereld zijn. Hun voorvaderen waren voornamelijk Noors, alhoewel ook enkele van de britse eilanden kwamen. Er zijn geen eskimo's.

Hoe zit het met overnachten en eten?
IJslandse hotels en pensions zijn vrijwel zonder uitzondering schoon en comfortabel. De zeevruchten en het lamsvlees zijn van buitengewone kwaliteit. Er zijn ook veel plaatsen waar je een snelle hap kunt krijgen.

Spreken IJslanders Engels?
De meeste IJslanders, vooral de leeftijdsgroepen van tieners tot vijftigers, spreken vloeiend Engels.

Wat voor soort geld wordt er gebruikt?
De IJslandse Krona (ISK) met een koers van ongeveer 85 voor 1 euro. U kunt makkelijk geld wisselen op de luchthaven, in banken of geldwisselkantoren. Visa, Mastercard en Cirrus kredietkaarten worden overal op IJsland geaccepteerd, ook voor kleine aankopen. Over het algemeen zijn pinautomaten makkelijk te vinden.

Hoe zit het met het daglicht?
Bezoekers die in een heldere nacht arriveren en vragen wanneer het donker wordt, krijgen soms te horen "in het midden van augustus". In de zomer gaat de zon in Reykjavik bijna niet onder en in het noorden is het midden in de zomer dag en nacht licht. Midden in de winter kunt u 4 tot 5 uur daglicht verwachten. In de hersft en de lente zijn de uren dat het licht is ongeveer gelijk aan Nederland.

Hoe zit het met de electriciteit?
De IJslandse electrische standaard is Europees 50 Hz, 220-240 Volt.

Wat valt er te zien behalve de natuur?
Reykjavik is een van de meest levendige, veiligste, cultureelste en modernste steden ter wereld. Het nachtleven en de culturele gebeutenissen zijn over de hele wereld bekend aan het worden. Andere stadjes als Akureyri in het noorden zijn ook zeker een bezoekje waard. En voor degenen die zowel stad als natuur willen zien begint de wildernis net buiten de gemeentes. Er is een ruime keuze aan excursies beschikbaar vanauit de meeste stadjes.

Kan ik mijn modem gebruiken?
Over het algemeen zijn de aansluitingen standaard. Maar, net als overal, is het altijd beter om in uw hotel te vragen of het mogelijk is om uw modem in uw kamer aan te sluiten.

Werkt mijn mobiele telefoon in IJsland?
De meeste Nederlandse telefoons werken wel op het IJslandse systeem, maar anders kunt u op IJsland altijd een telefoon huren.

Bron: IJslandse Toeristenraad