Evenementen
Wanneer u dan ook naar IJsland komt, er is altijd wel iets aan de hand dat u leuk zult vinden. Soms is het een bekend feest, in een aparte IJslandse sfeer, en soms is het een charmant plaatselijk gebruik dat op uw verbeelding zal werken. En natuurlijk zijn er regelmatig terugkerende culturele gebeurtenissen en vermakelijkheden, zowel binnens- als buitenshuis, die u gedurende uw hele verblijf bezig kunnen houden en vermaken. Bekijk de IJslandse kalender van gebeurtenissen eens:

januari - mei
Het culturele seizoen. Het muziek-, kunst- en theaterleven komt weer helemaal op gang, met programma's in elke interesse sfeer.

24 januari - 23 februari
Het midwinter feest. Een oude Viking traditie, met het genot van delicatessen zoals gekookte schapenkoppen, verrot haaienvlees en ook wat makkelijker eetbare lekkernijen.

februari
Het lichtfestival van Reykjavik. Dit spannende feest is gewijd aan licht en energie en zal grotendeels in Laugardalur plaatsvinden

26 februari - 3 maart
Voedsel en pret, een jaarlijks voedselfestijn met bezoekjes van bekende koks die met hun IJslandse collega's een wedstrijd aangaan. Dit festival is ook een gelegenheid voor de restaurants om hun nieuwe menu's te presenteren. Een genot voor de smaak.

1 maart
Bierdag. Bier werd pas in 1989 gelegaliseerd op IJsland en de mensen vieren deze belangrijke verjaardag elk jaar in toepasselijke stijl.

3 - 5 maart
Eet wat je kan. Op "moorkoppen maandag" eet je je vol aan moorkoppen, dan op "Barsten dinsdag" zijn het grote porties gezouten schapenvlees en erwtensoep van gele erwten en op aswoendag gaan de kinderen verkleed de straat op om te zingen en grapjes uit te halen.

Pasen
Een van de hoogtepunten van het muzikale jaar, met verschillende concert programma's. En natuurlijk zijn er supergrote chocolade eieren, gerookt lamsvlees en tijd voor gezinnen om samen te relaxen. Een hoogtepunt in het ski-seizoen.

april-september
Visseizoen voor forel in meren en rivieren door het hele land.

22 april
De eerste zomerdag. IJslanders verwelkomen het einde van de winter en het begin van de zomer nog steeds, met een officiele feestdag met kleurvolle optochten en vermaak in de straten.

1 mei
De dag van de arbeid. Een openbare feestdag voor werkende mensen in het hele land.

20 mei
Hemelvaartsdag. Een openbare feestdag om Hemelvaart te vieren.

midden april-september
Het walvis seizoen. IJsland biedt meer kansen om werkelijk walvissen te zien dan welk land dan ook, omdat duizenden walvissen zich vlak buiten de kust ophouden.

mei
Vogels kijken. Papegaaiduikers, Noordse sterns en andere, meer zeldzame trekvogels, arriveren vanuit het zuiden en brengen de zomer met zich mee.

mei
De Miss IJsland wedstrijd. Een blik naar Miss IJsland en u zult IJsland missen als u naar huis gaat.

juni-augustus
Mararthon seizoen. Frisse lucht en adembenemende landschappen bij de volgende marathons: De Myvatn middernachtszon marathon (21 juni), de Hoogland Marathon (55 km onbewoond landschap tussen de natuurreservaten Landmannalaugar en Thorsmork in het zuidelijke hoogland) en de Reykjavik internationale marathon (verschillende afstanden, door de stad, 16 augustus).

juni-september
Zalmvissen. Schone lucht en rivieren maken IJsland tot een van de beste plaatsen voor vissers. Zorg er wel voor om ruim van te voren te boeken.

juni-september
Festival seizoen. Gemeentes door het hele land zetten leuke feesten op, rondom lokale thema's.

Begin juni
Het Zeefestival. Dit festival gebaseerd op een oude IJslandse traditie om een zeemansdag te houden, loopt het eerste weekend van juni ter ere van degenen die van de zee leven. Maar het is de laatste tijd behoorlijk gemoderniseerd en omvat talloze culturele activiteiten, optochten, kunst- en handwerk activiteiten voor kinderen, voedsel tentoonstellingen en zeilwedstrijden, terwijl nieuwe bewoners van IJsland hun unieke culturen presenteren.

1 juni
Zeemansdag. De eerste Zondag in juni, met pret en spelletjes in elke haven van het land van vissers en zeelieden.

17 juni
De nationale feestdag. De IJslanders gaan de straat op om de onafhankelijkheid te vieren (sinds 1944). Kleurrijke ceremonies, gevolgd door optochten, straattheater, shows, buiten dansen in de middernachtszon, door het hele land.

21 juni
Zonnewende. Er zijn bijeenkomsten om de magie van de middernachtszon en de langste dag van het jaar te vieren.

Eind juni
Arctic Open, internationaal golftoernooi. In Akureyri, net ten zuiden van de Poolcirkel, vindt de tee-off plaats om middernacht, in de middernachtszon, en er wordt de hele nacht doorgespeeld in de schitterende natuurlijke omgeving. Er worden ook open middernachts toernooien in Reykjavik en op de Westman Eilanden gehouden.

25-27 juli
Het Reykholt muziekfestival. Klassieke muziek in een klassieke omgeving in de mooie kerk in het wet-IJslandse dopje waar de saga-schrijver Snorri Sturluson woonde.

1-4 augustus
Vakantieweekend. Tijdens het weekend voor de eerste maandag van augustus gaat bijna iedereen kamperen op een van de festivals in het land. Het scala loopt van familie gebeurtenissen tot aan wilde rock festivals.

augustus
De vlucht van jonge papegaaienduikers. Een unieke gebeurtenis op de Westman Eilanden vlak buiten de zuidkust, als miljoenen papegaaienduikers hun nesten verlaten en voor het eerst hun vleugels uitslaan.

9-11 augustus
Gay pride. Homo's en lesbiennes komen in stijl samen en houden een optocht en feest in Reykjavik.

16 augustus
De cultuurnacht van Reykjavik. Om de verjaardag van de stad Reykjavik op 16 augustus te vieren, blijven boekwinkels en musea tot ver in de nacht van zaterdag op zondag open, terwijl er in de straten en in de cafe's, bars en restaurants van de hele hoofdstad culturele evenementen georganiseerd worden, eindigend met een enorm vuurwerk

september-december
Het culturele seizoen. Concerten, opera, ballet, drama, visuele kunsten - noem maar op, het staat allemaal wel ergens op de kalender

september
Cultuurfestival. Elk jaar vindt er in Reykjavik een jazzfestival en een filfestival plaats, beide met vele beroemde gasten. Trouwens september is niet de enige tijd voor liefhebbers van jazz en film want in Egilsstadir in het oosten van het land wordt in augustus ook een internationaal jazz festival gehouden en elk voorjaar is er een festival van korte films in Reykjavik.

september
Schapen drijven. Een kleurrijke en levendige tijd, met veel zingen en plezier door het hele land. De festiviteiten vinden plaats in de schapenkralen, waar de boeren hun schapen verzamelen nadat ze bij elkaar gedreven zijn op de hoogvlakten waar ze 's zomers gegraasd hebben.

Kerstmis
Op IJsland is Kerstmis een groot gebeuren. Er zijn 13 verschillende kerstmannetjes die streken uithalen en in de prachtig verlichte straten zingen. Probeer de verukkelijke kerstbuffets uit met de traditionele kerstlekkernijen zoals gerookt lamsvlees, sneeuwhoen en rendier.

31 december
Oudejaarsavond wordt met veel geknal gevierd met het meeste vuurwerk dat u waaarschijnlijk ooit zult zien. Er zijn openbare vreugdevuren en men viert feest tot ver in het nieuwe jaar.

Bron: IJslandse Toeristenraad